身為香港人,大家都好忙,
每次訓練都喺拖住疲倦嘅身軀
足夠休息喺奢侈品咁。

眾所周知,瞓覺喺好好嘅休息方法
喺人都知唔夠瞓對運動表現有壞影響

不過,其實瞓多啲有冇幫助呢?


畀對手瞓更多

唔喺罪惡,可能仲喺優勢!

史丹福大學做過一個研究,搵咗十一個籃球員,喺頭兩星期先每日「瞓夠」6.5小時,訓練都喺同平時一樣,之後五星期盡可能「瞓多啲」,而呢班大學生都將平均瞓覺時間提升到8.5小時。

最後,前後測嘅比較成果都出人意表!

  • 罰球命中率提高11.4

  • 三分球命中率提高13.7

  • 282尺衝刺測試0.7
    (在籃球場內來回衝刺:底線>中線>底線>另一邊底線>底線)

 

親~喺13%嘅提升,死練三個月有冇呢個效果?
(PS:練到11點再拖住疲倦身軀回家嘅大家,有冇覺得自己傻豬豬呢~)


休息喺運動表現嘅神藥!

文中都提及好多NBA/NFL嘅球員,會被周車勞頓影響運動表演,喺唔夠休息嘅情況下,會喺早上訓練同晚間比賽中會瞓個「晏覺」。
(PS:對於我哋呢啲每日搭車用成三個鐘嘅人嚟講,同佢哋每日搭飛機去比賽嘅時間差唔多)

所以,我哋都要投資瞓覺呢種神藥,就要滿足到以下條件:

  • 確保就寢時間盡可能規律

  • 喺床頭拎走哂會發光嘅時鐘/電話(研究表明光會打亂睡眠)

  • 搵到一個舒適的溫度(研究表明涼爽嘅房間喺最好的)

當你瞓得比之前多,視睡眠為一種表現推進器,而不是一件苦差事嘅話,保持睡眠質素所需的努力似乎是一個明智的投資。

https://www.theatlantic.com/health/archive/2014/11/building-better-athletes-with-more-sleep/382019/?single_page=true

廣告