喺香港,出口術呢家嘢大家都一定唔會陌生。但原來出口術出得啱,對訓練係好有幫助㗎喎。

訓練口術— 訓練關注焦點(Focus of attention)

訓練時,我哋比運動員即時或事前嘅訓練指令,一般會叫做關注焦點(Focus of attention),例子就如,平時叫「跑快啲」、「腳提高」、「走位啊」。而關注焦點,仲會分為”內在”(Internal) 以及”內在”(External)。而適合嘅指令,大家都會體會過,會為訓練帶黎極大好處。

 

內在?外在?

為左搞楚,邊一種焦點會比較有明顯效果,美國一間大學,做咗一個關於訓練時,關注焦點 (Focus of attention) 嘅實驗。實驗有12位,平均訓練 3.13年以上嘅奧運舉重(Olympic weightlifting)運動員。內容為:每位運動員都會進行抓舉(Snatch),但分別給予 ”內在關注焦點” (手肘向後向外) 或”外在關注焦點” (槓鈴向後向上移)。結果發現,著重”外在關注焦點”嘅小組,槓鈴-頸椎-髖的角度 (BCH angle) 比較細,之前有研究指出,BCH angle較交,與較好抓舉技巧,有直接關系。

另外,有個美國出口術研究,比較外在或者內在關注焦點,對於跳嘅高度、重心轉移、衝力以及下肢幅度嘅影響—簡單嚟講,就係跳得好唔好。同樣發現,外在關注嘅組別,有更佳表現。

而自己經驗上,由於每個人學習方式(Learning Style)都有分別,理解亦唔同。從運動員角度,形象地傳達到技巧目標畀運動員,係最重要,最重要,最重要。如果作為教練,淨係識講「跑快啲」、「跳高啲」,又同一個觀眾有咩分別呢?

大家又對訓練有咩經驗可以分享呢。

 

Reference:

  1. Wulf G, Dufek JS. Increases in jump-and-reach height through an external focus of attention. J Mot Behav. 2009;41(5):401–9.
  2.  Schutts KS, Wu W, Vidal A, Hiegel J, Becker J. Does Focus of Attention Improve Snatch Lift Kinematics? J Strength Cond Res [Internet]. 2016;1.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Sportential 運動潛能資訊  再睇多啲!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

廣告